'De Gouden Jaren' heerlijke muzikaal theatercollege.

TheaterParadijs.nl (4 sterren)

Een combinatie van oude bioscoopbeelden uit het Polygoonjournaal, live gespeelde muziek uit de jaren vijftig en zestig en het ophalen van collectieve herinneringen aan vroeger. Dát, zo ongeveer, moet de formule zijn van "Gouden Jaren", het theaterprogramma, waarmee Cor Bakker en Jacques Klöters dit seizoen door het land trekken. Theaterparadijs was erbij tijdens de voorstelling in het Kennemertheater in Beverwijk op 2 februari 2019.

 

En het is een formule die aanslaat. Cor Bakker als bandleider van een koppel indrukwekkend goede muzikanten aan de linkerkant op het podium en zangeres Rebecca Lobry met Jacques Klöters op rechts. Het wollen tafelkleed en de ouderwetse tafellamp roepen direct de nostalgie op die nodig is om zestig jaar terug te gaan in de tijd. Er is nog geen woord live gesproken, maar de getoonde beelden van 'Kleutertje Luister' zorgen voor onophoudelijke reacties van herkenning van het publiek. De 'oh, ja!' zijn niet van de lucht. Of het nu gaat om de waterpomptang uit 'Hup, daar is Willem' of 'Je bent niet hip', het publiek blijft om het hardst meezingen en antwoorden op de vragen die Jacques Klöters de zaal in werpt.

Wat Klöters al jaren op de radio doet, zet hij met het grootste gemak op het podium voort. Hij wisselt persoonlijke herinneringen af met politieke en culturele gebeurtenissen uit de voorbije jaren. De voorstelling is met recht avondvullend en Klöters heeft veel te vertellen. Maar nergens op de avond laat de schoolmeester in hem hem in de steek. De voorstelling glijdt als een vermakelijk en ijzersterk theatercollege naar binnen.